23948sdkhjf

Sverige näst bäst på plaståtervinning

Enligt statistik från Plastics Europe ligger Sverige på andra plats efter Schweiz vad gäller graden av plaståtervinning. Danmark skuggar Sverige på en tredje plats. Sammanlagt material- och energiåtervinner åtta av Europas länder mer än 80 procent av sitt plastavfall. Det mesta blir energi, men runt 20 procent av plasten materialåtervinns.
Av de tio länder i undersökningen som ligger under 20 procent i total återvinning är de flesta nya medlemmar i EU. Men också Irland ligger under gränsen och Grekland ligger sist.
Martin Pugh, VD för Nova Innovene och medlem av Plastics europes styrelse, redovisade siffrorna över återvinningsgraden på Plastics Europes konferens Identiplast.
Jan-Erik Johansson, ansvarig för Plastics Europes norra region, drar slutsatsen att länder som är bra på att energiåtervinna också är bra på att materialåtervinna. Enligt Johansson har sambandet mellan ökad mängd använd plast och deponier minskat och håller på att försvinna.
En trend på årets upplaga av Identiplast var annars energiåtervinning genom förbränning. Flera föredragshållare var överens om att det är en effekt av hårdare regler och brist på plats för deponering.

Bildtext: Plaståtervinningen i EU25 samt Norge och Schweiz. Källa: Plastics Europe

Identiplast är en konferens som arrangeras vartannat år av
Plastics Europe. Årets upplaga hölls 23-24 april i Bryssel och lockade
ungefär 250 registrerade deltagare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063