23948sdkhjf

Pengar att spara med energisnåla plastfönster

Ungefär en tredjedel av ett hus värme går förlorad genom dåligt isolerade fönster. Nu vill Energimyndigheten att fönster ska få en energimärkning. Plastfönsterbranschen hänger på.
Myndigheten driver, tillsammans med några fönstertillverkare, hemsidan energifönster.nu. Där informeras kring märkningen och hur användaren kan minska sitt energibehov. Enligt energimyndigheten finns det stora energivinster att göra. En egen uträkning visar att det handlar om miljardbelopp varje år.
- Vi tycker att det är bra med en gemensam märkning när det gäller energiförbrukning. Har vi något att räkna på och jämföra med då vet konsumenten vad han eller hon får, säger Håkan Abramsson, VD för Economic fönster.
Fönster med ram i plast är minst lika konkurrenskraftiga som traditionella med trä enligt Abramsson. Per Skog vid Plastfönster i Avesta går steget längre och säger att plastfönster normalt sett är bättre än trä.
- Med våra fönster med flerkammarsystem och med karm och båge i komposit. Då slår vi träkillarna på fingrarna varje gång, säger han.
- Med plastfönster får man stillastående luft som isolerar bra, och fönstren får bra U-värden, menar Per Skog.
Ett fönsters U-värde är ett mått på hur bra det isolerar mot kyla. Märkningen gäller hela fönstret, även karm och båge. U-värdet anger hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter fönster när skillnaden i temperatur mellan ute och inne är en grad.
De fönstertillverkare som är anslutna till energimärkningssystemet får energimärket efter att Energimyndigheten granskat tillverkarnas uppgifter genom provningar och beräkningar. Det finns sju olika energiklasser, A-G, som baseras på fönstrets U-värde. A klassade fönster har ett U-värde på 0,9 och är mest energieffektiva. G-fönster har ett U-värde på 1,5 och är minst energieffektiva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125