23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Plastforum
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Potatis kan ersätta cellplast

Vid KTH i Stockholm har ett alternativ till cellplast utvecklats. Det består av nanofibrer av cellulosa, som kan användas för att armera skumplast tillverkad av potatisstärkelse.

Lätt förenklat blandas potatisstärkelsen med nanofibrerna, man rör om och frystorkar blandningen.

Det är tidningen Ny teknik som berättar om den här

upptäckten, som har gjorts av Anna Svagan, doktorand vid avdelningen

för biokompositer på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon har forskat

kring miljövänliga alternativ till cellplast (EPS).

I dag finns det alternativ till den oljebaserade

cellplasten, i form av chips av skummat papper eller rena

stärkelseskum. Dessa material är dock sköra och brister lätt.

Anna Svagan har lyckats blanda stärkelse från svensk

potatis med tillräckligt tunna nanofibrer, något som man löste tekniskt

efter samarbete med kollegan Marielle Henriksson och

forskningsinstitutet STFI-Packforsk.

Man lyckades frilägga fibrerna och när blandningen

kyls i 80 minusgrader bildas ett fast skum. Nanofibrerna fungerar som

armering i materialets cellväggar. Enligt gjorda mätningar blev

stärkelseskummet dubbelt så starkt tack vare nanofibrerna.

– Vårt mål är att få fram ett miljövänligt material

som är bättre än frigolit, säger Anna Svagan. Men redan i dag har det

miljövänliga skummet många möjliga användningsområden. Det kan användas

i allt från förpackningar till husisolering.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094|