23948sdkhjf

Ingen hälsorisk med polykarbonat och epoxi

Det är säkert att använda polykarbonat och epoxiplast i kontakt med livsmedel. Det konstaterar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA efter att ha granskat ny information om kemikalien bisphenol A (BPA).
EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, har nu bekräftat sin tidigare bedömning
att plasterna polykarbonat och epoxi säkert kan användas i kontakt med
livsmedel. Det skriver Plastinformationsrådet i sitt nyhetsbrev och
hänvisar till ett pressmeddelande från EFSA.

EFSA har på uppdrag av EU-kommissionen granskat ny
information som kommit fram om bisphenol A (BPA), som ingår i
tillverkningen av polykarbonat och epoxiplast. Polykarbonat

används bl a i nappflaskor, tallrikar, glas, muggar, förvaringskärl och
mikrovågsprodukter. Epoxiplast används som skyddande beläggning i
konservburkar och burkar för dryck, samt som ytbeläggning på metallock
för glasburkar och glasflaskor. Därför kan människor få i sig mycket
små mängder av BPA via dessa produkter.

Baserat på den senaste forskningen har EFSA nu
fastställt ett gränsvärde för hur mycket BPA man kan få i sig utan att
det är någon risk. Tidigare hade man bara ett tillfälligt gränsvärde i
avvaktan på ytterligare studier. Därefter har man gjort bedömningen att
den exponering som människor får i sig via födan ligger långt under
detta gränsvärde. Speciellt har man tittat på spädbarn och barns
exponering.

Riskfri enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078