23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Plastforum
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Ingen hälsorisk med polykarbonat och epoxi

Det är säkert att använda polykarbonat och epoxiplast i kontakt med livsmedel. Det konstaterar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA efter att ha granskat ny information om kemikalien bisphenol A (BPA).

EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, har nu bekräftat sin tidigare bedömning

att plasterna polykarbonat och epoxi säkert kan användas i kontakt med

livsmedel. Det skriver Plastinformationsrådet i sitt nyhetsbrev och

hänvisar till ett pressmeddelande från EFSA.

EFSA har på uppdrag av EU-kommissionen granskat ny

information som kommit fram om bisphenol A (BPA), som ingår i

tillverkningen av polykarbonat och epoxiplast. Polykarbonat

används bl a i nappflaskor, tallrikar, glas, muggar, förvaringskärl och

mikrovågsprodukter. Epoxiplast används som skyddande beläggning i

konservburkar och burkar för dryck, samt som ytbeläggning på metallock

för glasburkar och glasflaskor. Därför kan människor få i sig mycket

små mängder av BPA via dessa produkter.

Baserat på den senaste forskningen har EFSA nu

fastställt ett gränsvärde för hur mycket BPA man kan få i sig utan att

det är någon risk. Tidigare hade man bara ett tillfälligt gränsvärde i

avvaktan på ytterligare studier. Därefter har man gjort bedömningen att

den exponering som människor får i sig via födan ligger långt under

detta gränsvärde. Speciellt har man tittat på spädbarn och barns

exponering.

Riskfri enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109|instance-web04