23948sdkhjf

Ätbar plast från Afrika

Under två års tid har Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, arbetat med att utveckla en ätbar plast. Hittills har redan kilovis med plast tillverkats av protein som kommer från durra, ett sädesslag som bland annat odlas i Afrika.Syftet med plastmaterialet är att det ska ersätta det vax som idag används runt all vår frukt för att öka hållbarheten.Proteinet utvinns ur durrans klifraktion. Frukten doppas sedan i denna proteinlösning. Fördelarna med den ätbara proteinplasten är att den är mekaniskt stabilare än vax. Mats Stading är projektledare för de ätbara plasterna hos SIK i Göteborg. Han säger att den ätbara plasten kommer att kunna ersätta vaxet runt frukten runt om i fruktdiskarna i framtiden. När exakt man är där, vet han däremot inte. Viktigt hos biopolymeren är att man kan styra fruktens mognadsprocess. Här spelar gasgenomsläppligheten i beläggningen en betydande roll. Projektet ingår i Enviropak, ett
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094