23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Plastforum
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Kaffe ger bättre PUR-skum

I mediabranschen är vi många som uppskattar kaffe och de positiva effekter denna dryck har på såväl kreativitet som vakenhet. Ändå är det med viss förvåning vi i PPPolymers nyhetsbrev läser att japanska forskare använder malda kaffeplantor för att ge styrka och elasticitet åt bionedbrytbart PUR-skum och kompositer. Ett annat japanskt forskarlag använder i princip vilket slags bioavfall som helst för att tillverka termohärdande bio- och termoplaster. Förhoppningen är att man genom att välja dessa råvaror ska kunna minska avfallsberget samtidigt som råvarutillgången är säkrad. I Japan har man också funnit att det är möjligt att syntetisera bionedbrytbara polyuretaner och skum av melass. Det är sackariddelen i molekylkedjorna som startar nedbrytning av polyuretanerna och genom att förändra andelen sackarider i PUR är det möjligt att kontrollera både termiska och mekaniska egenskaper.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078