23948sdkhjf

På plats 2028: Första fabriken för kemisk åv av PET i Norden

Ramverket för samarbetet är etablerat genom ett Memorandum of Understanding (MOU).

Plast Nordic har varit engagerad i industriella förberedelser för kemikalieåtervinningsanläggningar i Norden sedan 2019. Tekniken är inriktad på stora avfallsströmmar som plastförpackningar och polyestertextilier av polyetylentereftalat (PET). I juni 2024 inledde företaget ett samarbete med det norska testinstitutet Norner, som ägs av thailändska SCG Chemicals.

Vid sidan av Norner kommer Dr. Marianna Sarkissova att delta som en strategisk partner. Med sina affärspartners kommer hon att bidra med sin industriella expertis. Hon har tillika tillgång till kapital och ett internationellt nätverk.

Både Norner och Dr Sarkissova är partners inom andra områden och känner varandra från tidigare samarbeten.

– Vi siktar på att bidra till skalbara industriprojekt där hållbarhet och affärsmodeller är väl avvägda. Kombinationen av kemisk återvinning av PET, Norners kapacitet, Plast Nordics position och fokus på det välorganiserade Norden tilltalar oss. Vi kommer att tillhandahålla allt som behövs för ett framgångsrikt förverkligande av denna genombrottsmöjlighet, uppger Marianna Sarkisova i ett pressmeddelande.

Ramverket för samarbetet är etablerat genom ett Memorandum of Understanding (MOU). I Norden finns över 400 000 ton PET-avfall. Med en helt ny industriell lösning kan cirka 97 procent av detta återvinnas kemiskt tillbaka till samma råvaror som det tillverkades av, skriver Norner.

Plast Nordic kommer att återvinna både plast och textilier och kommer att använda en teknik som kallas alkalisk hydrolys. Processen är förbättrad med patenterad mikrovågsteknologi från Schweiz.

Slutprodukten blir kemiskt återvunnet PET-råvara för plast- och textilindustrin, med motsvarande kvalitet som nyproducerad oljebaserad PET.

För närvarande har företaget en demonstrationsanläggning i Italien. Den första fullskaliga fabriken är planerad att öppna i Spanien 2027. 

Plast Nordic hoppas kunna öppna sin första fabrik i Norden 2028. Företaget har noggrant granskat flera relevanta platser i både Norge och Danmark. Vilket land som blir den slutgiltiga kandidaten är ännu inte beslutat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079