23948sdkhjf

Svensk industri varnar för elbrist

Industrins elbehov ökar till 88 TWh till 2035, men prognosen för 2030 skjuts fram på grund av kapacitetsbrist. Det rapporterar SKGS i en ny kartläggning.

Samarbetsorganisation SKGS  (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet) har kartlagt industrins elbehov till 2035. I rapporten dras slutsatsen att industrins elbehov ökar till 88 TWh till 2035. Den tidigare prognosen som förutspådde att elbehovet till 2030 är på 70 TWh flyttas nu fram från 2030 till 2032, på grund av kapacitetsbrist i både elnät och elproduktion.

– De enorma satsningar som nu görs i norra Sverige riskerar att försenas och i värsta fall gå om intet om utbyggnadstakten i kapacitet i både nät och produktion är för låg. Det här handlar om samhällskritisk infrastruktur. Industrin behöver mer el och den måste vara stabil, till konkurrenskraftiga priser och dessutom fossilfri, säger Maria Sunér, vd för Svemin i ett pressmeddelande.

I kartläggningen pekar man på att det krävs en utbyggnadstakt om 5 TWh fram till år 2035 för att bibehålla elöverskott i Sverige - "ett elöverskott är nödvändigt för att säkra konkurrenskraftiga priser".

– Sverige har en fantastisk utgångspunkt för att genomföra den elektrifiering som krävs för att klara omställningen. Men, vi behöver satsa på en utbyggnad av både fossilfri kraftproduktion och elnät för att ta tillvara på de goda förutsättningar vi har, kommenterar Annika Roos, vd för Jernkontoret.

SKGS är ett samarbete mellan branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret, vars huvuduppgift är att arbeta med den svenska industrins energifrågor.

Här går det att läsa rapporten i sin helhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093