23948sdkhjf

Uttjänta däck till nya bildelar

De tre plast- och kemiaktörerna Neste, Borealis och Covestro har gått samman i ett projektavtal för att möjliggöra återvinning av kasserade däck till högkvalitativa plaster för fordonstillämpningar.

Enligt ett pressmeddelande syftar samarbetet till att driva cirkularitet i plastvärdekedjor och inom fordonsindustrin. När däcken inte längre är lämpliga för användning förvätskas de genom kemisk återvinning och bearbetas sedan till baskemikalier. Dessa bearbetas sedan vidare till polykarbonater med hög renhet som kan användas i olika fordonstillämpningar, som strålkastardelar, kylargrillar med mera.

Som en del av samarbetet omvandlar Neste förvätskade, kasserade däck till ett råmaterial för polymer- och kemikalietillverkning och levererar sedan detta till Borealis. De kommer sedan att förädla råvaran till baskemikalierna fenol och aceton, och leverera dessa till Covestro som kan använda dem för att göra polykarbonater. Andelen återvunnet innehåll fastställs genom massbalansmetoden genom ISCC Plus-certifiering.

De första produkterna baserade på samarbetet finns redan tillgängliga då varje part har tillverkat den första batchen av sina respektive bidrag till projektet. Förutom polykarbonater kan projektpartnerna också överväga polyuretaner som en möjlig slutprodukt, material som kan finna väg in i delar av bilens interiör.

 Företagen framhåller att potentialen att skala upp denna typ av utveckling bör beaktas när man sätter ambitiösa mål för framtida EU-förordningar, som uttjänta fordonsförordningen.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141