23948sdkhjf

Nyutvecklad funktionaliserad HSBR-lösning är här

Det japanska teknikföretaget Asahi Kasei har tagit fram en hydrogenerade styrenbutadiengummi (HSBR) lösning.

Genom att tillämpa selektiv hydrogenering erbjuder materialet en kombination av egenskaper god bearbetningsbarhet och kompatibilitet, samtidigt som det drar nytta av en förbättrad motståndskraft mot värme, åldring och kemikalier på grund av hydreringsprocess. 

Dessutom visar nya studier att den funktionaliserade HSBR-lösningen har möjlighet att bidra till att minska användningen av 6PPD, en antioxidant som används för att skydda polymeren från snabbt åldrande. Nyligen genomförda studier har visat att 6PPD kan brytas ner till ett skadligt ämne som kallas 6PPD-kinon. Vid kontakt med vatten blir kinonföreningen giftig för miljön. 

Dessutom ökar hydreringen gummits hårdhet, vilket potentiellt minskar behovet av fyllnadsmaterial som kiseldioxid eller kimrök. Kvaliteten vänder sig till applikationer, allt från prestandadäck till icke-däckapplikationer som remmar, slangar och gummiprodukter som kräver förbättrad hållbarhet och prestanda.

Faktaruta – Kinoner

  • Kinoner är cykliska kolväten med två karbonylgrupper intill varandra eller separerade av en vinylengrupp, alternativt i olika ringar. De är därmed cykliska diketoner
  • Kinoner kan även vara heterocykler, det vill säga ha ett ringskelett som delvis innehåller andra atomer än kol.
  • Kinoner har stor användning inom kemisk industri, bland annat för sina oxiderande egenskaper. 
  • Därtill är många kinoner färgrika och används som färgämnen och pigment

Källa: Wikipedia

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078