23948sdkhjf

FKG:s uppmaning: "Mer industripolitik i EU-valsdebatten"

Leverantörsorganisationen FKG har granskat riksdagspartierna och deras toppkandidaters valmanifest ur ett industripolitiskt perspektiv.

– Enligt vår bedömning borde intresset för den svenska industrins villkor vara större från EU-politikens sida, inte minst mot bakgrund att Sverige är ett av världens mest exportberoende länder samt är ledande inom flera högteknologiska industrisektorer, säger Peter Bryntesson, vd för FKG, tidigare Fordonskomponentgruppen, i en kommentar.

FKG:s granskning har resulterat i sex punkter som de menar är viktiga ur ett industripolitiskt perspektiv. De sex punkterna är:

  • Energi och främst stärkt tillgång av fossilfri el till konkurrenskraftiga priser.

  • Framtidens råvaruförsörjning – en EU-strategi för att minska beroende och sårbarhet.

  • Satsa på cirkulära flöden och smart återvinning.

  • Stärka de små och medelstora företagens position och konkurrenskraft genom minskad regelbörda men också investerings- och utvecklingsprogram.

  • Fortsatt främjande av internationell handel.

  • Samt kompetenstillförsel, men också program inom FoU och långsiktig innovation.

Enligt FKG är politikernas intresse kring industrin inte så stort. Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern alla har tydliggjort flera frågor som berör industrins villkor i sina manifest. Övriga partier har enstaka punkter som direkt eller indirekt berör industrin.  

– När toppkandidaterna till ordförandeposten för EU-kommissionen debatterar står EU:s tillväxt, konkurrenskraft, gröna omställning, inre marknadens utveckling och jobben i fokus för debattörerna utöver Rysslands aggressioner och säkerhet, säger Peter Bryntesson.

Peter Bryntesson lyfter att det kommer signaler från Peking som avser att fånga och internalisera hela försörjningskedjan inom grön och avancerad teknologi. Washington använder storskalig industripolitik för att attrahera avancerad tillverkningskapacitet inom sina gränser. Sammantaget menar Peter Bryntesson att EU är en stor möjlighet för svensk leverantörsindustrin.

– Något som vi ska dra nytta av för konkurrenskraft, tillväxt, grön omställning och framtida välfärd. Låt EU:s industripolitik bli en fråga i det offentliga samtalet inför valet, avslutar Peter Bryntesson.

Läs mer om: FKG
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078