23948sdkhjf

Exel i partnerskap kring kolfiberskrot

Finska Exel Composites och den franska återvinnaren av kolfiberkompositer, Fairmat, har ingått avtal kring återanvändning av Exel:s kolfiberavfall.

Fairmat ska återvinna Exel Composites kolfiberkompositskrot vid sin tillverkningsanläggning i franska Nantes för att där producera andra generationens CFRP-chips och högpresterande kompositenheter.

Med början under Q2 2024 ska avfallet överföras till Bouguenais från Exel Composites två fabriker i Finland.

Fairmat använder sig inte av tekniker som involverar pyrolys eller solvolys. Istället används en rekonstitutionsprocess av proprietära skärtekniker där de med hjälp av robotverktyg utrustade med maskininlärning demonterar kolfiberkomponenter och omvandlar bitarna till CFRP-byggstenar.

Enligt Kim Sjödahl, vd för teknologi och hållbarhet på Exel Composites, gör Fairmats återvinningsmetodik gör det möjligt för Exel:s produkter att behålla den höga hållfastheten och styvheten hos de ursprungliga inbäddade fibrerna.

– Detta äventyras ofta av andra återvinningsmetoder som involverar hackning och fräsning av kolfiber, säger Kim Sjödahl.

Genom att använda AI-verktyg som digitala tvillingar för att modellera olika 3D-arrangemang under designfasen, kan Fairmat sätta ihop sina CFRP-chips i en mängd olika layouter och strukturer. Dessa simuleringar gör det möjligt för den att anpassa de mekaniska egenskaperna hos den resulterande produkten, såsom extremt låg vikt för transportkomponenter och lokal, enkelriktad hållfasthet för stötytor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.438