23948sdkhjf

Ikem oroat över regeringens passivitet i fossilfrågan

Idag den 24 maj, träffas EU:s näringslivsministrar för möte i Bryssel.

På dagordningen står bland annat att diskussioner ska föras om kemiindustrins framtida konkurrenskraft. EU:s medlemsstater vill ha reformer för kemiindustrins övergång till fossilfritt, men den svenska regeringen åker dit utan att ha tagit ställning, skriver Ikem.

Delegationerna från bland annat Nederländerna och Frankrike har i ett brev skrivit till kommissionen att de kräver EU-gemensamma reformer som möjliggör för kemiindustrin att stoppa användningen av fossila råvaror och ersätta det med cirkulärt och biobaserat kol. Men den svenska regeringen har valt att inte ta ställning.

– Det är inte mindre än en skandal att en svensk näringslivsminister åker till Bryssel utan att vilja stödja vare sig näringslivet eller omställningen, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på Ikem.

För att svensk kemiindustri ska kunna bli fossilfri saknas det idag närmare 15 miljoner ton hållbart kol. Utan politiska reformer för att säkra kemiindustrins råvaruförsörjning i framtiden riskerar vi såväl svensk konkurrenskraft, som jobb och välfärd, uppger branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078