23948sdkhjf

Vi plikttrogna bromsklossar

Efter mängder med möten i samband med mässdagar i Jönköping råder det ingen tvekan om att optimismen är stor inom plastindustrin, även om konjunkturläget fortsatt är lite svajigt. Flera av de företagsledare jag pratade med ser ljust på framtiden och tror på en vändning inom en inte allt för lång framtid.

Kanske kan detta innebära att företag då vågar börja nyanställa, och gärna personal från den yngre generationen Z, om de ryms och vill förstås. För det är ingen självklarhet.

För några dagar sedan träffade jag en kvinna i 30-årsåldern, som är HR-specialist. Vi kan kalla henne Lena. Hon sa, att hon är långt ifrån ensam om att tycka att 60-talisterna är bromsklossar i våra svenska företag. De är inte speciellt förändringsbenägna, har för höga löner, är för dåliga på teknik och är hierarkiska. Ungefär som många av oss 60-talister kanske tyckte om 40-talisterna.

Med tydligt ledarskap och glimten i ögat borde det väl funka

En fråga jag ställer mig är hur detta kommer påverka den yngre generationens vilja, specifikt generation Z (de som är födda mellan 97 och 2015) att söka sig till företag som är fyllda inte bara med 60-talister utan även “silverarbetare”, det vill säga 66- till 70-åringar som fortsätter att arbeta efter pensionsåldern, och är väldigt tillfredsställda med detta och arbetslivets sociala nätverk. Det visar en undersökning gjord av det tyska institutet för tysk ekonomi (IW).

Dag tre, på Elmias mässa höll Edvard Wiberg från företaget We are mountain ett föredrag om vad vi bör tänka på för att säkra den yngre generationens intresse för industrin. Mot slutet av föredraget lyfte han fram tre nycklar för arbetsgivaren att tänka på vid anställning.

– Generation Z är ljusår före oss på att lära snabbt och är en generation som efterfrågar ordning och reda. De eftersöker tydlighet och vill ha ett distinkt ledarskap. Vill gärna prova på nya saker och befinna sig på platser och zoner som är trygga och äkta, sa han.

Så det borde väl för sjutton inte vara så svårt att förena den generationen med oss plikttrogna och målinriktade 60-talister, födda av 40-talister, säger jag lite väl jävigt....då även jag tillhör det utmålade gänget.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094