23948sdkhjf

Plasman tar plats i projekt om återvunnen plast i bilar

Bilindustrin är besluten om att använda mer återvunnen plast. I ett forskningsprojekt lett av forskningsinstitutet Rise, har Plasman AB tillhandahållit praktiska lösningar för att bearbeta återvunnen plast med bibehållen kvalitet och finish.

Från 2025 kommer 25 procent av alla plastdelar i Volvo Cars fordon att vara gjorda av återvunnen eller biobaserad plast. Biltillverkarens initiativ är bara ett exempel på hur världens biltillverkare arbetar för att gå över till mer hållbara material.

2020 bjöd det svenska forskningsinstitutet in Plasman att delta i en studie om hur återvunnen plast fungerar i färdiga bildelar. I projektet, som involverat Volvo Cars, Volvo Lastvagnar och 15 andra företag, har Plasman gjutit, målat och testat delar med en hög andel återvunnen plast.

– Våra tester visar att vi kan tillverka delar med återvunnen plast med bibehållna egenskaper och funktioner. Det gör att vi kan möta leverantörernas krav i framtida tillverkningsprogram, och det känns riktigt bra, säger Andreas Annerstedt, chef för Plasmans forsknings- och utvecklingsenhet i Göteborg.

I projektet tittar och analyserar deltagarna även på återvinning av de återvunna fraktionerna.

Inom kort kommer Plasman ta plats i ett nytt forskningsprojekt som ska undersöka hur designprocessen kan förenkla återvinningen genom att minska användningen av lim, metaller och plastblandningar.

I projektet används återvunnen plast från både industriavfall (PIR) och hushållsavfall (PCR). Hittills har 29 testomgångar har genomförts med tillverkning av bil- och lastbilskomponenter. Testerna har kommit fram till att återvunnen plast kan användas i bilkomponenter, även i delar med höga krav på säkerhet och ytfinish.

Plasman är en kanadensisk tillverkare av fordonsdetaljer som 2016 förvärvade Plastal AB, med produktionsenheter i Simrishamn och Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141