23948sdkhjf

Michelin ska återvinna däck i Sverige

Däcktillverkaren Michelin meddelar att de ska bygga en återvinningsanläggning för gamla däck. Uppförandet av anläggningen görs tillsammans med Enviro och Antin.

Michelin har nått en överenskommelse med Antin och Enviro om en gemensam investeringsplan för att bygga en däckåtervinningsanläggning i Uddevalla. Projektet bygger på Enviros pyrolysteknik att utvinna råvaror ur flerkomponentsprodukter. Målet är att till en början kunna bearbeta omkring 35 000 ton uttjänta däck per år. Efter att ha byggt fabriken i Uddevalla är planen att fler fabriker ska byggas runt omkring i Europa där sammanlagt en miljon ton däck ska återvinnas varje år.

Antin kommer att vara majoritetsägare i samriskföretaget där Michelin är minoritetsägare och Enviro har en möjlighet att även dem bli minoritetsägare.

– Michelin har starkt stöttat bildandet av detta samriskföretag mellan Enviro och Antin. Arbetet började 2020 när Michelin blev aktieägare i Enviro i syfte att vidareutveckla denna teknik. Idag har vi nått ytterligare en milstolpe i och med beslutet att investera i byggandet av den första fabriken i Sverige. Lanseringen av detta ambitiösa industriprojekt, som förväntas utvecklas i europeisk skala, återspeglar Michelin-koncernens strategiska mål att uppnå 100 procent förnybara och återvunna material senast 2050, vilket minskar den totala miljöpåverkan från våra däck”, säger Maude Portigliatti, affärsdirektör för högteknologiska material och medlem i Michelin-koncernens ledningsgrupp, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078