23948sdkhjf

Framtidens kollegor från Omron

Under en turné visade Omron fördelarna med automation.

Under tre dagar intog Omron Luftkastellets lokaler i Malmö, för att där visa upp sina palleteringslösningar. På presentationsgolvet rullade kollaborativa och mobila robotar runt för att visa olika typer av automatiserad palletering. När presentatörerna klev upp på scen behövde de inte oroa sig för att bli påkörda av robotarna, då dessa med hjälp av sensorer känner av om någon står i dess väg.

– Vad gör du när du får en ny kollega? Du visar runt vart den ska jobba och vad den ska göra. Exakt samma sak gör du med roboten, sa en av presentatörerna.

Om några år kan tekniken komma att dominera fabriksgolvet. Allt fler ersätts från sina monotona och tunga arbeten med robotar. Men robotar kommer inte ersätta den mänskliga arbetskraften. I stället hoppas man att det ska resultera i att företagen ska kunna erbjuda andra arbetsuppgifter som är mindre tungt för kroppen.

Medbjudna på Orons turné var dess partners, bland annat Afry och Nokia som arbetar med 5G-lösningar som, enligt Omron, kommer genomsyra större delar av industrin. Via 5G kan kan sensorer, enheter och maskiner kommunicera. 5G kan koppla upp så mycket som en miljon enheter per kvadratkilometer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064