23948sdkhjf

KraussMaffei involverad i process kring lignin i PLA-matris

Tillsammans med polska Synergy Horizon Group har KraussMaffei Extrusion utvecklat en process för produktion av en 100 procent biobaserad, fiberförstärkt termoplast. Synergy Horizon är specialiserad på ligninvalorisering genom hydrolys. Lignin är en biopolymer som ofta framställs som en biprodukt från bioetanolindustrin.

– Med vårt kompounderingskunnande och vår projektpartners unika kunskap om ligninberedning har vi lyckats införliva upp till 30 procent lignin i PLA-matrisen och producera en kompound med naturlig antioxidantkapacitet, förbättrade mekaniska egenskaper och kontrollerad biologisk nedbrytbarhet, uppger Alexander Gonchar, chef för forskning och utveckling på Synergy Horizon.

KraussMaffei bekräftar att framgångsrika försök gjorts med att införliva det naturliga råmaterialet i PLA-matrisen vid det nyinrättade tekniska centret i Laatzen,Tyskland. Både laboratorieextrudern ZE BluePower 28 laboratorieextrudern och den lilla produktionsblandningsextrudern ZE Blue Power 42, kunde hantera blandningar med upp till 30 procent lignin.

Extrudrarnas skruvkonfiguration har skräddarsytts med mycket känsliga blandningselement specifikt för ligninet. Den arbetar med en låg temperatur på max 160 °C och använder både en 6 D lång fyllningszon och sidoavgasning. ZE BluePower-generationen erbjuder dessa alternativ och är därför lämpad för att bearbeta skjuv- och temperaturkänsliga polymerer.

Till skillnad från ren PLA, som har begränsad biologisk nedbrytbarhet på grund av sitt beroende av specifika enzymer och industriella förhållanden, uppvisar lignininnehållande PLA-bioföreningar förbättrad biologisk nedbrytbarhet med en nedbrytningshastighet på mer än 90 procent på 99 dagar, uppger Synergy Horizon.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.343