23948sdkhjf

Tillsatser för plastfilm utan PFAS

Israeliska Tosaf, tillverkare av tillsatser, kompound och färgmasterbatch för plastindustrin, har tagit fram en serie processhjälpmedel för extrudering av polyolefiner som inte innehåller fluorelastomerer.

 Tillsatserna kan användas utan begränsningar för tillverkning av olika filmtillämpningar, istället för konventionella produkter som för närvarande påverkas av PFAS-debatten. Tillsatserna uppfyller kraven från FDA och EFSA för användning i kontakt med livsmedel.

Kvaliteten AP9709PE EU ger förbättrade reologiska egenskaper, medan AP9711PE EU det bästa valet om fokus ligger på optiska egenskaper, inklusive klarhet och disighet.

I laboratorietester har Tosaf jämfört bearbetningsegenskaperna hos en metallocenkatalyserad LLDPE med egenskaperna hos kompound som innehåller Tosafs standardiserade fluorelastomerbaserade processhjälpmedel (AP5645PE EU). Jämförelsematerialet innehöll de alternativa PFAS-fria produkterna.

Resultaten för flödesbeteendet i kapillärreometern och för tryckminskningen i extrudermunstycket var i stort sett överensstämmande. Jämförelsen av de optiska egenskaperna – ljustransmission, dis och klarhet – visade till och med små fördelar med de PFAS-fria lösningarna jämfört med både den rena LLDPE-kvaliteten och kompounden med det tidigare standardprocesshjälpmedlet. Friktionskoefficienten (COF) visade ett försumbart lägre värde för filmen producerad med den PFAS-fria lösningen.

Sedan våren 2023 har Tosaf en produktions- och försäljningsenhet i Sverige med ett mindre laboratorium och två produktionslinjer för tillverkning av masterbatch.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344