23948sdkhjf

ÅI:s kommentar: "Ikem och Avfall Sverige glömmer plaståtervinnarna"

Nu kommenterar även branschorganisationen Återvinningsindustrierna de senaste dagarnas diskussion kring plaståtervinning.

Så här säger vd Ellen Einebrant i sin kommentar:

- Jag välkomnar den senaste tidens debatt om plaståtervinning och vill betona vikten av att plastavfall måste hanteras utifrån avfallstrappan. Plastavfall ska materialåtervinnas – inte förbrännas. Menar politiken allvar med Sveriges klimatambitioner så är det än mer viktigt att säkerställa att plasten inte eldas upp. Plasten är en värdefull resurs som måste användas mer cirkulärt.

- Ikem och Avfall Sverige glömmer i diskussionen Sveriges plaståtervinnare. I dagsläget är det största problemet att det är för få som vill köpa den återvunna plasten. Ska det bli lönsamt att återvinna plast måste det finnas en större efterfrågan.

- Fler aktörer måste börja ta ansvar för att vi ska kunna ställa om till en fossilfri cirkulär ekonomi. Ikems medlemmar behöver i högre utsträckning köpa tillbaka den återvunna plasten och Avfall Sveriges medlemmar behöver se till att ingen plast som är lämplig för materialåtervinning förbränns. Dagens resursslöseri måste få ett slut, avslutar Ellen Einebrant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079