23948sdkhjf

Ikem invänder mot skatteförslag: ”Förbjud plastförbränning!”

Skippa plastskatt och förbjud förbränning av plast! Den bredsidan avlossar branschorganisationen Ikem med siktet inställt på Energimyndigheten och Avfall Sverige.

Bakgrunden är att Energimyndigheten på uppdrag av regeringen föreslaget att en speciell skatt på plastproducenter ska finansiera CCS och CCU (carbon capture and storage respektive Carbon Capture and utilization), ett förslag som branschorganisationen Avfall Sverige, till skillnad från Innovations- och kemiindustrierna, har välkomnat.

Ikem vill i stället se ett förbud mot att förbränna plast i avfallsanläggningar.

– Att Avfall Sverige och Energimyndigheten vill att plastproducenterna ska betala för att avfallsanläggningarna eldar upp industrins råvara är absurt. Innovations- och kemiindustrin behöver plasten som råvara i nya varor och vi vill nu att regeringen förbjuder plastförbränning, säger Malin Johansson, ansvarig klimat- och energipolitik, Ikem, i en kommentar. Hon fortsätter med att konstatera att hittills har plastproducenterna inte fått ”ett jota” för den plast som avfallsförbränningsanläggningar eldat i decennier och menar att fjärrvärmeindustrin kammar hem vinster på industrins bekostnad.

– I en klimatneutral framtid vore det önskvärt om Avfall Sveriges medlemmar, i enlighet med miljöbalken, prioriterade materialåtervinning av plasten framför energiåtervinning. Nu är det dags för kommunerna och deras bolag att ta sitt avfallsansvar på allvar avslutar Malin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079