23948sdkhjf

Nexam får miljonbidrag för utvecklingsprojekt inom flyget

Nexam Chemical har utsetts till nyckelpartner i ett projekt finansierat av Innovate UK. Projektet, Tape Extreme, är inriktat på utveckling av avancerade temperaturbeständiga kompositer för den brittiska flygsektorn och syftar till att utveckla nya material som kan ersätta metaller i jetmotorer. 

Nexam:s uppgift är att tillsammans med partners från olika delar av värdekedjan tillföra kompetens inom kemi, polymerer och resin. För detta har det svenskägda bolaget fått ett bidrag på £100K (cirka 1,39 miljoner kronor). med målsättningen att utveckla nya material som kan ersätta metaller i jetmotorer.

Projektets huvudsakliga målsättning är att driva på ersättning av metaller som titan och andra legeringar med nya temperaturbeständiga kompositmaterial i jetmotorer, för att möjliggöra lättare komponenter och därmed bränslebesparingar. Teknologin är i första hand avsedd för civila flygapplikationer, där också den största kommersiella potentialen ligger. Projektet är en del av Innovate UK, som strävar efter att stärka den lokala brittiska flygindustrin, och stöttar lokala OEM:er, som Boeing, Rolls-Royce och GKN.

– Vår målsättning är att utveckla så kallad torr ”unidirectional tape”, d v s utan lösningsmedel. Det är ett erkännande av vår marknadsledande position och tekniska expertis inom design och syntes av polyimideresiner och så kallade ”end-cappers” för polyimide”, säger Christer Svanberg, teknisk direktör på Nexam Chemical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453