23948sdkhjf

Trepartsamarbete utvecklar limlösning för kroppsnära sensorer

Bärbara patientövervakningsanordningar som bärs direkt på kroppen blir allt vanligare. Enheterna är allt från diabetessensorer för övervakning av blodsockernivåer till trådlösa monitorer som överför patientinformation till vårdgivare. Anordningarna måste vara pålitliga och hållbara, samtidigt som de måste klara direkt hudkontakt. 

Panacol har utvecklat en bred portfölj av speciallim för detta ändamål som uppfyller de stränga krav som ställs av medicintekniska tillverkare. För att kunna tillhandahålla en komplett limningslösning har Panacol samarbetat med mätutrustningstillverkaren Scheugenpflug och UV-utrustningstillverkaren Dr. Hönle. Tillsammans har de tre aktörerna identifierat ett systemkoncept som testats och möjliggjort exakt mätning för dispensering av små volymer UV-lim med integrerad LED UV-härdning.

Panacols lim för medicintekniska produkter har en utmärkt vidhäftning till vanligt använda substrat av polykarbonat, polyimid, polyamid, rostfritt stål och keramik. Limmen är testade för biokompatibilitet i enlighet med ISO 10993-4/-5/-10/-23 och/eller USP Class VI.

Gruppen av lim inkluderar LED-härdbara UV-akrylater och UV-epoxi som ger de kortaste härdningscykeltiderna för högvolymproduktion. Fluorescerande versioner finns tillgängliga för att förbättra kvalitetskontrollen baserat på in-line visionsystem.

För riktigt små dispenseringsvolymer rekommenderas mikrodispenseringshuvudet DosPL DPL2001 med hög precision från Scheugenpflug. Detta möjliggör en mycket exakt applicering av limmet även för de minsta volymerna ner till µl-intervallet. Dispenseringshuvudet fungerar enligt principen om volymetrisk dispensering.

Härdningen eller härdningen av Panacols UV-akrylat- och epoxilim kan uppnås på några sekunder. LED-härdningssystem från Dr. Hönle möjliggör maximal optimering av härdningsprocessen. I det testade systemkonceptet användes Hönles LED Spot 40 IC, med en våglängd på 405nm. Den kompakta designen av LED-huvudet innebar att det kunde integreras med DosPL DPL2001-doseringshuvudet i Scheugenpflugs multifunktionsrobotcell,DispensingCell DC803.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093