23948sdkhjf

Redo för rymden: Självsmörjande och godkänd av ESA

Ensinger Sintimid har tagit fram en högpresterande plastkvalitet för tribologiska tillämpningar inom rymdindustrin. Genom att använda PTFE och addera speciella smörjmedel och fyllmedel kommer den nyutvecklade kvaliteten att visa enastående självsmörjande egenskaper under de förhållanden som finns i rymden, menar ESA.

Plastkvaliteten, Tecasint 8591, har utvecklats i samarbete med European Space Agency (ESA) och avtalspartnern Aerospace & Advanced Composites (AAC) inom ramen för projektet "SelfLubricating Polymer Matrix Composites" (SLPMC2). Syftet med projektet har varit att utveckla ett invändigt smörjande material som uppvisar en låg friktionskoefficient under hela dess livslängd. Dessutom ville de europeiska partnerna minska beroendet av utländska materialleverantörer.

Sensorer, antenner och reflektorer som används i rymden utsätts ständigt för tuffa förhållanden som därför måste dess prestanda och funktionalitet kunna säkerställas under hela sin livslängd. Mekanismerna för att veckla ut dessa system är utrustade med lämpliga kullager eller linjära lager. En utmaning kring detta är, först och främst, att upprätthålla ett konstant kullagervridmoment under minst 20 miljoner lagervarv. Forskningsresultaten visar att Tecasint 8591 har ett lägre kullagervridmoment jämfört med konkurrentprodukten PGM-HT, samt att oönskade stick-slip-effekter inte förekommer.

Plastkvaliteten har efter analys av resultaten godkänts av European Space Agency som ett alternativ till det nuvarande enkällsmaterialet PGM-HT. Materialet finns i form av plattor upp till 60 millimeter tjocka och stavar med diametrar upp till 60 millimeter.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125