23948sdkhjf

Finska extruderaren storsatsar: projekt kring förnybar energi toppar

Finska extruderingsföretaget Oy Toppi Ab, med en omsättning på cirka 92 miljoner euro, har stora planer för framtiden. Under 2023 gjordes stora maskininvesteringar och under 2024 sätts spaden i marken för ny fabrik.

Vi träffar Juhani Kallinen, försäljningschef, och Daniel Adams, businesscontroller, vid familjeföretaget Toppi. Företaget har sin produktion av plaströr, -profiler och -slang för industrin och konsumentkabel i Espo, Finland. Tidigare hade företaget även en produktionsenhet i Estland, men denna har de valt att lyfta hem till Finland igen.

Juhani Kallinen säger att årets två första kvartal var bra. Omsättningen för Q3 och Q4 2023 var dock betydligt lägre. De kundsegment som gått bäst är de inom förnybar energi, stora båtar och medicinsk slang. För produktsegment som lyxjacuzzis och byggindustri har det däremot varit extremt trögt.

– Vi har under året investerat i tre nya extruderingslinjer till fabriken i Espo. En extruderingslinje för pneumatisk slang är också beställd, för leverans under 2024. Under 2024 kommer vi även påbörja byggnationen av en ny fabrik, även den i Esbo, vilken ska stå inflyttningsklar 2025/2026, säger Daniel Adams.

Han säger att den nya fabriken kommer bli mer effektiv och ha en betydligt större produktionsyta än dagens, ganska slitna fabrik.

Toppi har flertalet nya projekt i pipeline för 2024. Speciellt inom området energi, vidare säger Kallinen och Adams att Sverige är en viktig marknad för företaget, framförallt inom automotive.

-Vi har en direktexport till Sverige på närmare tio procent, avslutar Daniel Adams.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078