23948sdkhjf

Medlemmarna spår kostnadsökningar

I branschorganisationen Ikem:s konjunkturbarometer för Q3 2023, ger de svarande yttryck för en kostnadsdeflation. Oroligheterna i Mellanöstern riskerar dock medföra ökade råvaru- och energipriser, skriver Ikem i ett pressmeddelande.

– Företagen upplever äntligen kostnadsdeflation, det är första gången på 10 raka kvartal i följd. Det ser dock ut att bli en kortvarig glädje. Företagen spår kostnadsökningar redan under de kommande sex månaderna. En fortsatt försvagad krona väger tungt i prognosen, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Ikem.

Undersökningen gjordes innan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut.

– Ett stort orosmoln som etablerat sig sedan undersökningen gjordes är kriget i Mellanöstern som riskerar påverka råvaru- och energipriserna avsevärt. Det kan innebära kraftiga kostnadsökningar för framför allt plast-, gummi- och kemiindustrin, säger Eckerdal.

I konjunkturbarometern för Q3 har medlemsföretagen betygsatt produktionsförutsättningarna inom 14 olika ramvillkor i Sverige och omvärlden. Av dessa har sju försämrats sedan 2019, varav sex grenar nu anses vara till svenska nackdelar.

– Svenska spjutspetsar i konkurrenshänseende lyser alltmer med sin frånvaro och bland konkurrensnackdelarna finns myndigheters regeltillämpning, tillståndsprocesser, bolagsskatter, elpriserna och arbetskraftskostnader. Det är signaler som regeringen måste ta på allvar, säger Jonas Hagelqvist, vd på Ikem.

Konjunkturbarometer i sin helhet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187