23948sdkhjf

Svensk studie skapade starka negativa reaktioner

– Genom att publicera detta pressmeddelande har du i onödan skadat vår sektors rykte, skriver European Bioplastics vd Hasso von Pogrell, i ett brev adresserat till Göteborgs universitets kommunikationsdirektör Olof Lönnehed.

European Bioplastics (EUBP) har reagerat på en studie om pappers- och plastmuggars giftighet, utförd vid Göteborgs universitet.

I ett öppet brev skriver EUBP att de anser att universitetets pressmeddelande om studien är missvisande och bör kompletteras med ett förtydligande så snart som möjligt, uppger Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.

Brevet från EUBP är undertecknat av organisationens vd Hasso von Pogrell och adresserat till Göteborgs universitets kommunikationsdirektör Olof Lönnehed, rapporterar Plastforums systersajt i Norge.

Studien: "Single-use take-away cups of paper are as toxic to aquatic midge larvae as plastic cups”  är utförd av professor Bethanie Carney Almroth och hennes kollegor. I denna har muggar av papper och plast fått ligga i fuktig jord en tid. Därefter har de undersökts sett till hur kemikalier frigjorts när de påverkats av de larver som finns i jorden.

EUBP bedömer inte att pressmeddelandet om studien på ett korrekt sätt redovisat innebörden av forskarnas studierapport.  Vidare påpekar den europeiska bioplastföreningen att de anser att man kan få intrycket av att PLA skulle vara giftig när engångsmuggar som har en barriär av detta material, bryts ner.

I brevet till Olof Lönnehed, på Götebors universitet, skriver Pogrell följande: 

"Genom att publicera detta pressmeddelande skadade du i onödan vår sektors rykte. Som organisation måste vi skydda ryktet för de företag vi representerar. Vi rekommenderar starkt att du publicerar ett uttalande som korrigerar ditt skadliga uttalande."

Källa: Nordic Bioplastförening och plastforum.no

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094