23948sdkhjf

Hårda plastförpackningar släpper ut mer CO2 än mjuka

Tyska kemiföretaget BASF har tagit fram en livscykelanalys för att undersöka vilken miljöpåverkan olika materialval ger för en mozzarellaförpackning, som får representera livsmedelsgodkända plastförpackningar.

Analysen visar att en förpackning av hård plast genererar tre gånger mer koldioxid under sin livstid än en mjuk flerskiktsförpackning. Förklaringen är att framställningsmetoden för den hårda mozarellaförpackningen har en potentiellt större miljöpåverkan i nästan alla kategorier jämfört med den mjuka flerskiktsförpackningen, som består av betydligt mindre råmaterial och därmed ger upphov till mindre mängd förpackningsavfall.

– Den här analysen hjälper oss att bättre förstå miljöpåverkan av både själva förpackningen och råmaterialet inom hela livscykeln för en mozzarellaförpackning, säger Paul Neumann, ansvarig för studien på BASF, i ett pressmeddelande.

I analysen har man tittat på alternativa råvaror som används vid tillverkningen och som tillförs plasten via en certifierad massbalansmetod. I studien jämförs en mjuk flerskiktsförpackning med samma förpackning baserad på fossilt råmaterial. Dessutom undersöktes en fossilbaserad mozzarellaförpackning i hårdplast. Olika tekniska och metodiska scenarier, som användning av grön el och kemisk eller mekanisk återvinning vid produktens livslängd, har också undersökts i studien, som har granskats av en panel bestående av tre oberoende experter.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078