23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Plastforum
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Ätbar beläggning ska ersätta dagens gurkplast

Lundaföretaget Saveggy AB har tagit fram en växtbaserad coating, vilken tillika är ätbar.

I likhet med den inplastning som idag används, förlänger den biobaserade beläggningen hållbarheten på frukt och grönsaker. Skyddsbarriären uppges förlänga livslängden på gurkor med tre till fyra gånger, i likhet med dagens inplastning. Med beläggningstekniken möjliggörs dessutom en besparing av dagens plastavfall. Enligt Nordisk Bioplastförening har tekniken utvecklats och validerats i samarbete med bland andra Lidl Sverige och ICA.

Tillsammans med Odlarna.se, en producentorganisation för svenskodlade gurkor och tomater, ska Saveggy nu utveckla en teknologi med tillhörande produktions- och förpackningslinje för biobeläggning av gurkor, i syfte att ersätta dagens plastförpackningar.

Målsättningen är att produkten ska lanseras på den svenska marknaden under 2024.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.093