23948sdkhjf

Återvunnen kimrök med förbättrade egenskaper

Scandinavian Enviro Systems har utvecklat en ny typ av återvunnen kimrök för att möta efterfrågan från däck- och gummiindustri.

Utmärkande för den återvunna kimröken är förbättrade dispergeringsegenskaper, berättar företaget i ett pressmeddelande. Kimröken framställs sedan en tid tillbaka vid Enviros anläggning i Åsensbruk. Dess egenskaper innebär att kimröken får bättre möjligheter att koppla till andra kemikalier och ingredienser vid tillverkning av exempelvis däck och gummidetaljer. 

Tack vare förbättrad dispersion kan slutprodukter som gummi, däck, plast och pigment potentiellt produceras med ett jämnare och bättre utfall. I förlängningen skulle förbättringen kunna resultera i att den nya typen av kimrök kan ersätta en större mängd jungfrulig kimrök i flera olika applikationer.

Att använda återvunnen kimrök istället för jungfrulig minskar koldioxidutsläppen avsevärt. Enligt den ISCC-certifiering som Enviro erhållit ger användande av återvunnen kimrök en minskning av koldioxidutsläpp med upp till 93 procent jämfört med nyttjande av motsvarande mängd nyframställd kimrök.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062