23948sdkhjf

Tuffa tider

Stigande inflation, ökande räntor, en svensk kronkurs som ligger på rekordlåg nivå, krig i Ukraina och nu även i Israel. Det här är bara några av de utmaningar som svensk industri och världen i stort lever med just nu.

Det finns mycket att oroas för i dessa tider. Hamas attack mot Israel i början av oktober är ytterligare en händelse vi nu har att förhålla oss till. En vän till mig som bor i Israel, säger att han ännu så länge känner sig trygg. Han säger att nyheterna är hemska och han är tyvärr är rädd för att detta bara är toppen på ett isberg.

Enligt analytiker har varken Israel eller Gaza någon betydelsefull produktion av olja, men självklart finns en rädsla för vad som skulle kunna hända på oljemarknaden om konflikten sprider sig och fler länder involveras. Hur det skulle påverka priset på olja och därmed även priset på polymerer, vågar jag inte ens gissa. Att attacken och kriget sker i en tid där hösten står för dörren, och vintern börjat ge sig tillkänna skulle som en direkt konsekvens också kunna leda till ökade energipriser.

Jag vill tro att det vänder under 2024

Även om mycket kan upplevas nattsvart, saknas dock vare sig ljuspunkter på den svenska plastindustrihimlen eller för den delen för den globala ekonomin. Svenska analytiker tror att den svenska kronan kommer stärkas något, halvvägs in i 2024. Samtidigt kommer då den globala ekonomin börja återhämta sig och räntorna sjunka.

Inför den mässa som snart stundar i Jönköping har jag pratat med en rad plastbearbetande företag, vilka på det stora hela taget har bra snurr på sina respektive produktionsapparater.

Att tuffare tider är att vänta för många, är säkerligen en sanning. Oro finns redan nu och många delger att deras ledtider och orderstock krympt. Samtidigt upplever jag att branschen är vid gott mod och fortsätter att investera för framtiden.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078