23948sdkhjf

Idén om klossar av rPET rasade

Den danska leksaksjätten Lego uppger sig släppa sina planer på att ersätta oljebaserad ABS i sina legoklossar för återvunnen PET, så kallad rPET.

Det bekräftar Legos vd, Niels Christiansen, till det internationella finansmediet Financial Times. Enligt Christiansen går det inte att använda rPET som ersättning för den ABS som idag används. Åtminstone inte om man vill nå målet att skapa en mer hållbar byggkloss.

– Vi har testat hundratals material, men det har inte gått att hitta någon ersättare, säger Niels Christiansen till tidningen.

Experiment med rPET har, enligt Lego visat sig leda till ökade koldiodoxidutsläpp från tillverkningen av klossarna.

Projektet med att ersätta ABS startade 2020, men det har varit utmanande att hitta ett material som är både hållbart och har samma mättade färg och reflekterande egenskaper som ABS, vilket majoriteten av Legos klossar är gjorda av idag.

rPET står för återvunnen polyetentereftalat, som är en av de mest använda plasttyperna i världen. Lego understryker för Ritzau att bakslaget med rPET inte innebär att de släpper ambitionen att så småningom finna mer hållbara plastmaterial.

Källa: Ritzau, Reuters.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093