23948sdkhjf

Stoppa inte huvudet i sanden

Digitalisering är ett begrepp med flera definitioner.

Många med mig trodde nog först att digitalisering var hyfsat synonymt med automatisering av produktion med hjälp av programmerbara kontroller och datorer med minnen, men detta är snarast definitionen av Industri 3.0. För de företag som redan idag effektiviserat sin verksamhet på detta sätt och därtill arbetat enligt ideologin Lean production, är digitalisering nästa steg.

Den digitala utvecklingen är ett växande fokusområde för hela industrin. Intresset är stort, men många vet nog inte hur de ska börja. Men att stoppa huvudet i sanden och inte göra något alls, är inget alternativ. Det är nog de flesta överens om.

Som jag har förstått det är starkt ledarskap, engagemang och god planering, ett måste för att lyckas med sin digitala transformering. Det företag som insett detta kommer ha mycket att vinna och ges möjlighet att ligga steget före sina konkurrenter.

Håll i och håll ut, det kommer löna sig på sista raden.

En av grundbultarna med digitalisering handlar om att arbeta smartare genom att skapa en produktionskapacitet med inbyggd flexibilitet för att möta marknadens behov. En annan nyckelfaktor är att inleda samarbete och börja jobba i nätverk istället för att försöka bygga allting själv. Men viktigast av allt är förstå att digitalisering främst handlar om utveckla det egna företaget. Självklart är detta en läroprocess. Det måste ske agilt för att kunna hantera förändringar, men vänta inte för länge och tillåt er inte att bli omåkta. Investera och påbörja er digitala transformationsresa nu, men börja i liten skala.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.425