23948sdkhjf

Stora utmaningar väntar plast- och kemiindustrin

Ikem:s konjunkturbarometer för Q2 2023 visar att plast-, gummi- och kemiindustrin har stora utmaningar.

Plast-, gummi- och kemiindustrierna rapporterar nu om markanta volymtapp på exportmarknaden och konjunkturbarometern för Q2 visar den svagaste utveckling under tidsseriens sjuåriga historia. Kemiindustrin förutser dessutom fortsatta produktionsminskningar under 2023. Mot strömmen går dock läkemedelsexporten med sina oförändrade höga exportvolymer.

Delar av produktionsbortfallet, kan enligt Ikem, ha orsakats av den energikris Europa har kastats in i sedan Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har kemiindustrin i andra världsdelar, som Kina och USA, kunnat dra nytta av lägre energipriser och en stabilare energiförsörjning.

– Europeisk kemiindustri är världsledande när det gäller en hållbar och grön produktion. En försvagad konkurrenskraft innebär att Europa tvingas importera mindre hållbara insatsvaror från andra marknader. Det försvårar våra chanser att nå klimatmålen, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Ikem, i ett pressmeddelande.

Den svenska kronan fortsätter försvagas mot andra valutor.

– Det är en vanlig missuppfattning att den breda paletten exporterande företagen har blivit vinnare i kronraset. Men faktum är att företagen inom exempelvis den kemirelaterade produktionen köper in och prissätter i utländsk valuta. Därför uppnås inte någon uppenbar konkurrensfördel på exportmarknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094