23948sdkhjf

Blockkedjor ska hjälpa kemikaliejätten

Blockkedjor blir ett verktyg för att få överblick över alla direkta och indirekta utsläpp.

Kemiföretaget Sabic har lanserat ett pilotprojekt med Circularise, en mjukvaruleverantör inom blockkedjor, för att utvärdera användningen av deras teknik för att spåra koldioxidavtrycket för specifika materialströmmar från början till slut.

Tanken bygger på det som kallas Scope 1, 2 och 3. Scope 1 är utsläpp direkt från produktionen, 2 är utsläpp från inköpt energi och 3 är utsläpp från andra företag i värdekedjan till exempel underleverantörer eller kunder.

Att generera och rapportera Scope 3-utsläpp är särskilt komplext och står inför utmaningar med tillgång till tillförlitliga data. Korrekta data om ett företags koldioxidavtryck kräver samarbete och datadelning mellan flera värdekedjepartners. Blockkedje-teknik har framstått som en potentiellt effektiv lösning för att förbättra processen som kan stärka bland annat transparensen.

Sabic kommer att använda en rapporteringsmetod som accepteras av branschen. Scope 1- och Scope 2-data som samlats in hos andra företag i värdekedjan kan användas för att generera Scope 3 för Sabic. Förutom ökad transparens kommer användningen av Circularise's Smart Questioning-teknik att gynna Sabics hela värdekedja genom att minska de administrativa insatserna i samband med datainsamlingen och ge tillgång till uppströms- och nedströmsdata från deltagare i värdekedjan, från återvinningsföretag till konverterare till tillverkare av originalutrustning, bland andra.

Waleed Al-Shalfan, Vice President of Polymers Technology & Innovation hos Sabic säger i ett pressmeddelande:

– Noggrann kartläggning av utsläpp, särskilt Scope 3-utsläpp, kommer att göra det möjligt för Sabic och andra att identifiera och minimera hot spots längs värdekedjan, ett kritiskt verktyg i våra vägar mot utfasning av fossila bränslen.

Detta är Sabics andra blockkedjeprojekt. Förra året lanserade de ett pilotprojekt med Finboot, Plastic Energy och Intraplás för att utvärdera användningen av blockchain-teknik för att stödja end-to-end digital spårbarhet av cirkulära råvaror i kundprodukter.

Sabic har som mål att blir koldioxidneutralt senast 2050.

Missa inte vår förklaring av blockkedjetekniken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094