23948sdkhjf

Synkade LCA-verktyg stärker banden mellan aktörerna

Kompounderingsföretagen Polykemi AB och Hexpol TPE AB bedriver sedan länge ett fruktbart samarbete. Detta har förstärkts ytterligare genom ett samarbetat kring ett 2K-projekt för hållbar utveckling av konsumentprodukter där de båda aktörernas LCA-verktyg synkroniserats.

Att göra ett materialval kan vara en komplicerad uppgift när man designar konsumentprodukter. Att välja två material till en 2K-detalj är en än större utmaning. För att demonstrera möjligheterna att minska produkters koldioxidavtryck, öka återvinningsbarheten och även optimera vidhäftningen, har därför de båda kompounderingskoncernerna ingått samarbete för att möjliggöra kombinationer baserade på egenskaper och hållbarhetsmål.

Inom samarbetet använder Polykemi sitt LCA-verktyg Materialsmart och Hexpol TPE sitt verktyg Sustainable Materials Lab för att testa olika lösningar.

I ett pressmeddelande skriver parterna att data från PCF (Product Carbon Footprints) visar att en övergång från en kombination av fossilbaserad ABS från Polykemi, övergjuten med fossilbaserad TPE från Hexpol TPE, till återvunnen PP och TPE med bio-cirkulärt attribuerat innehåll, kan ge en minskning av koldioxidekvivalenter med 77 procent. 

Tester har även gjorts med kombinationer av mekaniskt återvunnen ABS och bio-cirkulär TPE, vilket gav en minskning av 57 procent koldioxidekvivalenter jämfört med de helt fossilbaserade motsvarigheterna. TPE:n har ett biocirkulärt attribuerat innehåll via massbalansprincipen från andra generationens råvaror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079