Julgransnät av komposterbar bioplast
En innovation från Klötze, Tyskland, har kammat hem första pris i den åttonde utgåvan av East German Economic Forum (OWF). Priset som företaget, Meshpack netting solutions GmbH vann nämns som ett "Försprångs"-pris för entreprenörer.
Vinnaren är Tysklands enda tillverkare av julgransnät. Plasten som används för att tillverka näten kan återvinnas och återföras till den cirkulära ekonomin. Dessutom har företaget lanserat ett komposterbart bioplastnät av polyeten baserat på majsstärkelse.
Nät till julgranar är kanske inte det första en tänker på när en tänker på julen, men utan dem skulle det inte vara möjligt att transportera julgranar.
– Ju tätare träden är inlindade i näten, desto fler får plats på en lastbil. Det innebär färre lastbilar på vägarna och minskade avgasutsläpp, säger Thomas Hartung som står bakom innovationen.
Hartman säger i ett pressmeddelande att dagens konventionella julgransnät förorenar miljön. Mikroplastpartiklar från näten tar sig ner i marken och grundvattnet. ”
– Varje julgran paketeras två gånger. Första gången är efter det att den har klippts ner. Sedan tas denna förpackning bort så att slutkunderna kan se hur trädet ser ut och efter detta slås det in igen”, säger Hartung.
Han anser därför att det skulle vara bättre för miljön om näten kunde kasseras genom att kompostera dem. Av denna anledning har hans företag kompletterat sin produktportfölj av julgransnät med biologiskt nedbrytbara nät tillverkade av majsstärkelse.
Thomas Hartung och hans bror Michael har drivit företaget sedan 2020 och har idag 42 anställda. Hälften av företagets intäkter kommer från julgransnät (cirka 110 miljoner meter nät per år) och resterande del av från frukt- och grönsaksnät, växt- och jordbruksnät och nät för att ge skydd och skugga.
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.