23948sdkhjf

Plast blir råvara för raffinaderiet

Finska Neste har fattat det slutliga investeringsbeslutet kring byggandet av en uppgraderingsanläggning för flytande plastavfall vid sitt raffinaderi i Borgå.

Det handlar enligt ett pressmeddelande om en investering på 111 miljoner euro som kommer att ge Neste möjlighet att bygga upp kapacitet för uppgradering av 150 000 ton flytande plastavfall per år. Uppgradering är ett av de tre processteg som omvandlar flytande plastavfall till högkvalitativ råvara för ny plast. De övriga stegen är förbehandling och raffinering.

Förbehandling och uppgradering av flytande plastavfall spelar en viktig roll i Nestes sätt att arbeta med kemisk återvinning. Det gör det möjligt för företaget att öka flexibiliteten vid bearbetning av plastavfall av lägre kvalitet, och att skala upp omvandlingen av flytande plastavfall till högkvalitativ petrokemisk råvara i det befintliga raffinaderiet i Borgå. Det uppgraderade flytande plastavfallet kommer att bearbetas i det konventionella raffinaderiet där det kommer att ersätta en del av de fossila resurser som nu bearbetas vid raffinaderiet.

Byggarbetet av den nya anläggningen, som ska producera 150 000 ton flytande plastavfall, är planerad att färdigställas under första halvåret 2025.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064