23948sdkhjf

Kemiindustrin känner oro efter regeringens besked

Regeringen har meddelat att man tillsätter en utredning för att effektivisera och förkorta tillståndsprocesserna. Välkommet och nödvändigt anser industrin, men känner samtidigt oro.

– Ikem – Innovations- och kemiindustrierna välkomnar att man nu äntligen tillsätter den utlovade utredningen om tillståndsprocesserna. Vi delar regeringens bild av att industrin är avgörande för grön omställning, svensk välfärd och sysselsättning, säger Rebecca Wennerberg, miljöjurist på Ikem.

Samtidigt uttrycker hon viss oro.

– Det här är en av många utredningar som tillsatts under de senaste åren och det här får inte bli ännu en produkt som hamnar i skrivbordslådan eller som föreslår ändringar med marginell effekt. Utredningen måste leda till omfattande förändringar av miljölagstiftningen.

Ikem anser att av de fyra fokusområden som utredningen ska titta på så är förändringen av myndigheternas roll helt avgörande för att få till en effektivare handläggning och processer. Organisationen anser att myndigheterna idag fungerar som företagens motparter vilket försvårar industrins omställning. I stället bör myndigheterna kunna ge stöd och vägledning.

– Nu förväntar vi oss genomgripande förändringar av miljöbalken som på riktigt möjliggör industrins omställning och nödvändiga investeringar. Nu får det vara slutduttat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079