23948sdkhjf

Amerikansk kompositjätte etablerar sig i Karlshamn

- Etableringen betyder otroligt mycket för Blekinge och sydöstra Sverige och är ett ordentligt uppsving ur ett Karlshamnsperspektiv, säger Mathias Wijk, till Plastforum.

Karlshamns kommun har tecknat ett markanvisningsavtal med fastighetsförvaltaren och uthyraren Paradigma Europe Development AB. Avtalet gäller ett markköp, som innefattar cirka 65 000 kvadratmeter i Stilleryd, väster om Karlshamn. 

Mathias Wijk, etableringschef i Karlshamns kommun säger att de enligt Paradigma i dagsläget inte får avslöja namnet på vilket företag det är som kommer att etablera sig på tomten.

– Först i höst får vi berätta vilket företag det är som kommer etablera sin verksamhet där, säger han till Plastforum.

Att det rör sig om ett amerikanskt familjeföretag som ska tillverka kompositdetaljer är dock officiellt.

Anders Hagert, representant för Paradigma Europe Development, säger att det handlar om ett större företag som kommer att driva en produktionsanläggning inom komposit.

– Kolfibern kommer att importeras från USA, för att sedan omvandlas till kompositprodukter och på sikt även produkter i grafen, säger han till lokaltidningen Sydöstran.

Fabriksetableringen i Stilleryd kommer att skapa 250 till 300 personer nya arbetstillfällen.

– Etableringen betyder otroligt mycket för Blekinge och sydöstra Sverige och är ett ordentligt uppsving ur ett Karlshamnsperspektiv, säger Mathias Wijk, till Plastforum.

Byggstarten förväntas ta fart under våren 2024 och om allt går planenligt ska anläggningen stå klar runt årsskiftet 2024/2025.

Tomten är på 6,5 hektar och prisbilden enligt Sydöstran på närmare 30 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094