23948sdkhjf

Så korkat det blev

Lösa plastkorkar kommer förbjudas 2024 när ett nytt EU-direktiv träder i kraft.

Detta innebär att alla produkter med plastkork som läskflaskor, mjölkförpackningar etc. måste modifieras så att kapsylen förblir fäst till flaskan även efter det att den öppnats. Syftet är att underlätta insamling och återvinning av hela förpackningen. Ett annat är ett bidrag till att minska nedskräpning.

Det finns varumärken som redan idag infört tjudrad kork på sina flaskor för läsk och energidryck. Det är bra att de tagit täten, men snälla, hur tänkte de kring designen? Att ha kapsyleländet mitt i plytet om en vill ta en svalkande klunk direkt ut flaskan förstör upplevelsen lika mycket som att ta en drink med ett sugrör av papper. Ännu en njutningsdödande innovation.

Att tillverka ett nytt flerfacksverktyg för att formspruta de nya korkarna kostar en slant. Att omkonstruera alla berörda förpackningslinjer kostar inte heller gratis. Konstruktörerna kunde väl ha tänkt ett varv till innan de satte CNC-fräsen i verktygsblocket?

Ännu en njutningsdödande innovation.

Ännu har långt i från alla nya plastkorksförsedda förpackningar berikats med ny design. Förhoppningsvis kommer andra varumärkesägare att designa tjudret på ett lite smartare sätt än de vi idag möter på hyllorna, så syftet med tjudret består och irritation inte uppstår med följden att korken vrids av flaskan i ren frustration. Gör om och gör rätt på annat sätt.

Innan du klickar vidare vill jag passa på att önska en trevlig sommar. Plastforum nummer 4 är vår sista utgåva före sommaruppehållet. Du som redan fått tidningen har säkerligen upptäckt att den inte riktigt är sig lik. Det är i år tre år sedan Plastforum senast moderniserade sin formgivning. Nu har det blivit dags igen. Det främsta syftet den här gången är att göra läsupplevelsen mer luftig och lättillgänglig. Med de orden önskar jag dig trevlig läsning och på återseende efter sommaren.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062