23948sdkhjf

Sköld vill vidareutveckla erbjudandet

Antalet svenska företag som vill köpa sina formar på hemmaplan har ökat. Sven Sköld på Östlings Verktyg märker detta som så många andra. Hans oro är dock att det är en tidsfråga innan trenden bryts om inte skrået Verktygsmakare växer i Sverige.

Östlings Verktygs AB tillverkar små och medelstora formverktyg i stål och aluminium. Det tillverkar provverktyg och ohärdade verktyg för lågserieproduktion samt produktionsverktyg upp till 500x500 millimeter.

Merparten av företagets kunder är svenska, men någon kund finns även utanför landets gränser.

Bolagets vd och ägare, Sven Sköld, säger att företaget bland annat har en 5-axlig fleroperationsmaskin med plats för fem paletter. Det gör att den kan köras obemannad. Den står i en produktionscell tillsammans med en sänkgnist. Maskinerna arbetar helt oberoende av varandra och kan köras simultant, men ändå tillsammans i en gemensam cell med förriggningsmöjligheter. En annan av företagets 5-axliga fräsmaskiner har en tillhörande verktygsväxlare med plats för åtta arbetsstycken. I denna kan man i förväg rigga olika arbetsstycken på paletter.

– Vi har även en fräsmaskin där vi kan köra upp till 30 elektroder, dygnet runt. I denna kör vi elektroder i grafit, säger Sven Sköld.

Kopplat till verkstaden har Östlings Verktyg tre formsprutningsmaskiner på 45, 80 och 120 ton för möjlighet att provköra verktyg eller producera i små serier för kundens räkning, vid kundens köp av prov- och produktionsverktyg.

Vi undrar vilken maskininvestering som näst står på tur. Sköld svarar att det lutar åt ytterligare en fräsmaskin för att modernisera maskinparken än mer. Han har offerter ute på en 3-axlig fräs. Offerter har även tagits in på en 3D-laser för gravering i formarnas kaviteter.

– Idag skickar vi i väg formarna och får detta gjort externt, men vi vill kunna göra detta på hemmaplan istället, säger Sven Sköld.

Sköld säger att hans ambition är att fortsätta att utveckla företagets helhetslösning från prov- till serieverktyg, och från utfallsprov till robotiserad lågserieproduktion.

Behovet av fler verktygsmakare i Sverige är stort

Han upplever att svenska företag idag köper fler verktyg i Sverige och Europa, och att det blivit lättare att finna nya kontakter och formverktygskunder efter pandemin. Hans förhoppning är att svensk formverktygsindustri i framtiden ska klara av att leverera allt fler verktyg till plastbranschen.

– Men risken är stor att vi är för få verktygsmakare i Sverige för att klara ett allt för stort inflöde av formverktyg, trots en ökad robotisering. Fler företag som sysslade med detta på hemmaplan vore önskvärt, men tyvärr är det inte så, säger han.

Sven Sköld är därför orolig för att det som nu gynnar svenska verktygsmakare endast kommer hålla i sig under några år, och att kunderna sedan kommer flytta ut verktygen någon annanstans igen.

– Svensk verkstadsindustri kommer att ges några års möjlighet att ta hand om detta men om kunderna inte får sina verktyg i den takt de vill finns risk för att de själva börjar tillverka formarna alternativt lägger ut verktygen till annat land. Det är min oro, avslutar han.

Östlings Verktygs AB i korthet

Företaget grundades: 1966.

Ägare: Sven Sköld 2010.

Antalet anställda: 16 personer.

Omsättning 2022: 26 MSEK.

Vinstmarginal: 6 procent.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078