23948sdkhjf

Fanuc står stadigt i Norden

En större formsprutningsmaskin, Roboshot α-S150iB, och en mindre robot från Fanuc Nordic AB kollaborativa robotserie CRX demonstreras i företagets monter.

Japanska Fanuc, en av världens största CNC- och robottillverkare, har sitt nordiska huvudkontor i Malmö. I tillverkarens visningshall finns såväl formsprutningsmaskiner som CNC-styrda fräsmaskiner och robotar att kika på. Några av dessa kommer under mässan att visas i företagets monter.

Roboten från Fanucs kollaborativa robotserie CRX, finns idag i fem storlekar, från 5-25 kilo i lyftkapacitet. Den drivs på vanlig 230 volt el, är enkel att programmera och fungerar underhållsfritt i upp till åtta år, uppger företaget. Robotserien är vidare ackrediterad till att kunna användas i miljöer för viss typ av livsmedelsproduktion.

-CRX-roboten har drag and drop programmering och dess gränssnitt och kontrollpanel är väldigt användarvänlig, säger Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic AB.

Det år som precis avslutats har varit väldigt starkt, uppger Andersson och tillägger att företaget tagit marknadsandelar och ökat sin omsättning.

-Framför allt har vi vuxit på robotsidan. Vi känner att vi står stadigt i Norden just nu, säger han.

På frågan om han ser någon tydlig trend, säger han att det är väldigt tydligt att allt fler företag idag väljer att investera i helelektriska formsprutningsmaskiner jämfört med hydrauliska maskiner. En annan tydlig trend är att allt fler tillverkningsföretag tar hem delar av sin produktion från Asien till Europa.

-Att allt fler företag rent generellt, i takt med det politiska läget, valt att flytta hem en allt större del av sin produktion, har gynnat Fanuc då hemtagningen inneburit att fler företag investerat i automatisering och detta är ett kostnadseffektivt sätt att serva produktionen, säger Cerold Andersson.

Avslutningsvis uppger han att Fanuc Nordic AB vuxit bra de senaste åren, och fortsätter att växa.

-Att vi levererar maskiner och robotar mot såväl hela Norden som Baltikum ser vi som en stor styrka, säger han. Monter C:32

Artikeln är en del av vårt tema om Plastteknik Nordic 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079