23948sdkhjf

Tekniken i våra liv

Artificiell intelligens är en självklar del av vår tillvaro idag. Många med mig har en AI-baserad röstassistent i hemmet som spelar upp låten en vill lyssna på, eller som tänder ens lampor.

Inom industrin nyttjar allt fler företag även Virtual Reality (VR) vid konstruktion och utveckling för att skapa en virtuell prototyp av en komponent som kan testas i den virtuella världen innan den tillverkas fysiskt. 

Även Augmented Reality (AR) växer och har börjat ta en allt större plats i våra liv då den skapar större möjligheter för interaktion och kommunikation. Idéerna bakom VR och AR är inte nya, men det är först de senaste åren som utvecklingen på både hård- och mjukvarusidan kommit så långt att tekniken går att tillämpa praktiskt.

Amerikanska CNBC gjorde för en tid sedan en intervju med Pekka Lundmark, vd för Nokia. Han sa att det inte kommer dröja länge innan dagens smarttelefoner försvunnit och ersatts med AR-teknik. Det kommer ske senast 2030 när generation 6G av mobila nätverk är här, förutspår han. Lundmark är inte ensam om att tro detta. Även andra experter på området tror att vi då kommer ha våra digitala kommunikationshjälpmedel i ansiktet, vilket bekräftas av ett pressmeddelande jag nyligen mottog.

Nyheten är en digital klenod från Kina i form av AR-glasögon för hörselskadade med talande språköversättning samt röstöversättning i text på linserna i realtid. Skalmarna, av flamskyddad PEI, har ett inbyggt litiumbatteri och datorchip.

Tekniken kan verka avlägsen, men faktum är att den redan är etablerad. I en av mina ledare från 2016, med rubriken “Taggad, chippad och märkt” lyfte jag fram detta. Så ett chip i fingertoppen för att låsa upp din dörr, ett i handloven för betalning och ett i pannan för långdistanskommunikation är inte långt borta. Huga!

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078