23948sdkhjf

Wellspect ersätter fossil PP med massbalanserad i prisad kateter

I december 2020 rapporterade vi om svenska Wellspect HealthCares kateter LoFric Elle, som företaget då precis fått utmärkelsen Red Dot Award i kategorin Healthcare. Nu sticker företaget ut hakan igen, fast på ett helt annat sätt.

I veckan tillkännagav medicinteknikföretaget att det lyft in biobaserade råvaror i urinkatetern för kvinnor. LoFric Elle lanserades 2019 och tillverkades då av enbart traditionella fossilbaserade råvaror. 

Katetern är tillverkad av en polyolefinbaserad termoelast och har hydrofil yta som blir mycket hal i kontakt med vatten. Förpackningen runt katetern är tillverkad av formsprutad polypropen. Denna förpackningsbehållare används även som handtag vid kateteriseringen och det är denna tidigare fossilbaserade polypropen som nu ersatts med en massbalanserad PP från LyondellBasell. 

Kvaliteten ingår i LyondellBasells CirculenRenew-sortiment. Den förnybara råvaran tillverkas av Neste från avfallsströmmar som till exempel använd frityrolja. Den förnybara råvaran kan sedan allokeras till Wellspects material via massbalansprincipen.

- Vi arbetar för att minska vårt klimatavtryck och genom detta har vi nu minskatkoldioxidavtrycket med 55 procent för plasten i produkten jämfört med originalprodukten som innehåller enbart fossila råvaror till plasten beräknat med end-of-life scenario incineration, säger Åsa Westling, som varit involverad i utvecklingen av katetern, till Plastforum.

Läs Plastforums intervju 2020 HÄR

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11