23948sdkhjf

Robot med sol och vind i ryggen

Vid Tammerfors universitet i Finland, har forskare utvecklat den första passivt flygande polymera roboten utrustad med konstgjorda muskler.

Exakt vad den ska användas till är inte klarlagt, men artificiell pollinering är en av flera tankar som forskarna vill testa rent praktiskt. Utvecklingen av stimuli-känsliga polymerer har medfört en mängd materialrelaterade möjligheter för nästa generations småskaliga, trådlöst styrda mjukkroppsrobotar.

Forskare vid universitetet i Tammerfors forskar nu kring möjligheten att få smarta material att flyga. Gruppledaren, Hao Zeng, och doktorandforskaren Jianfeng Yang har utvecklat en polymermonteringsrobot som flyger med vinden och styrs av ljus. Projektet har de namngett till Fairy - Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly.

Roboten, eller den konstgjorda fen, som forskarna kallar den, styrs av ljus. Den har flera biomimetiska egenskaper. På grund av sin höga porositet (0,95) och lätta (1,2 mg) struktur kan den lätt flyta i luften som styrs av vinden.

–Fen kan drivas och styras av en ljuskälla, som en laserstråle eller LED, säger Hao Zeng.

Detta innebär att ljus kan användas för att ändra formen på den lilla maskrosfröliknande roboten. Den kan anpassa sig manuellt till vindriktning och kraft genom att ändra sin form. En ljusstråle kan också användas för att styra start och landnings för polymerenheten.

–Det låter som science fiction, men proof-of-concept-experimenten som ingår i vår forskning visar att roboten vi har utvecklat ger ett viktigt steg mot realistiska tillämpningar lämpliga för artificiell pollinering, uppger Zeng.

I framtiden kommer miljontals konstgjorda, exempelvis, maskrosfrön som bär pollen spridas fritt av naturliga vindar och sedan styras av ljus mot specifika områden med träd som väntar på pollinering, men många problem återstår först att lösas. Till exempel, hur man styr landningsplatsen på ett exakt sätt eller hur man återanvänder enheterna och gör dem biologiskt nedbrytbara.

Fairy-projektet startade i september 2021 och pågår till augusti 2026. Det finansieras av Finlands Akademi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125