23948sdkhjf

Verktygsteknikutbildningen hotad

Sveriges enda yrkeshögskoleutbildning Verktygsteknik är hotad. Just nu söker både för få ungdomar och redan anställda som vill vidareutveckla sig.

- Det är frustrerande när det är få sökande när vi vet att kompetensbehovet är stort inom verktygsteknik, säger Niclas Stensson utvecklingsstrateg hos Campus Värnamo.

Det är bara att konstatera att det i Sverige är ett hack i utbildningssystemet för industrikompetens. Campus Värnamo och Tekniska högskolan i Jönköping märker det tydligt i ansökningarna till Sveriges enda yrkeshögskoleutbildning inom verktygsteknik. Antalet ungdomar med rätt bakgrund för att klara utbildningen är helt enkelt för få.

- Om inte minst 20 stycken behöriga söker kan vi inte starta utbildningen till hösten. Då finns det troligtvis inte heller möjlighet att starta Verktygsteknikutbildningen på flera år framåt, säger Niclas Stensson.

Verktygsteknikutbildningens upplägg är nu mera gjort så att det går att kombinera med arbete. Teorin genomförs på distans och de praktiska momenten genomförs på plats cirka tre dagar per månad. Lägg där till att praktiken kan genomföras på den egna arbetsplatsen. Campus Värnamo erbjuder råd och stöd kring hur du som företag och medarbetare kan genomföra ett bra upplägg för båda parter.

- Hittills har det även varit få sökande som kombinerar jobb och utbildning. Nu gäller att ta chansen att vidareutveckla sig som medarbetare och företagare att ge möjlighet för det, om vi ska rädda utbildningen, säger Niclas Stensson.

Ansökan är öppen och kommer vara det någon vecka in i maj. Läs mer om utbildningen Verktygsteknik och ansök på Campus Värnamo webbplats: Klicka här

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062