23948sdkhjf

Så stora blir årets löneökningar

Löneavtalen inom industrin har i helgen blivit färdigförhandlade. Båda avtalen löper i två år och gäller löneökningar på 7,4 procent.

Kostnadsökningarna i avtalet blir 4,1 procent år 1 respektive 3,3 procent år 2, vilket ger ett sammanlagt avtalsvärde på 7,4 procent. Därmed är också märket satt, den lönenivå som industrins parter enas om blir vägledande för hela arbetsmarknaden.

– Vi har slutit ett avtal i ett bekymmersamt omvärldsläge och visat att industrin återigen kan ta ansvar i en svår situation. Vi ser 2023 som ett förlorat år för hela samhället, men det andra avtalsåret anger en inriktning som innebär att vi kommer närmare ett normalläge i ekonomin, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, i ett pressmeddelande.

Samtliga fem förbund i Facken inom industrin har gemensamt svarat ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan i industriförhandlingarna. Förutom löneökningar innehåller avtalen även avsättningar till våra system för deltidspension/flexpension. Avtalen innehåller även en särskild höjning av avtalens lägsta löner på 1 350 kr från den 1 april 2023, det meddelar facken i ett gemensamt pressmeddelande.

För IF Metall, GS och Livs innehåller avtalen en låglönesatsning 1 april 2024 där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 28 211 per månad får en högre lönepott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063