23948sdkhjf

Ytbeläggningar för formverktyg

CemeCon Scandinavia A/S är specialiserat på avancerad nanoteknisk PVD-ytbehandling av formverktyg, komponenter, slitdelar och skärverktyg. Företaget gör beläggningar åt företag som producerar plastartiklar, ofta för att spara på tidskrävande underhåll och produktionsstopp, men också för att skydda mot slitage och korrosion. Beläggningarna är godkända för livsmedel och medicinteknik enligt ISO-standard 10993-1/AC.

I montern presenteras en ny generation PVD-beläggning. HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) inom Sputter-teknologin. Denna kombinerar alla fördelarna med de vanliga beläggningsteknologierna och metoderna som för närvarande finns på marknaden.

HiPIMS använder korta, energiska pulser för att generera en högdensitetsplasma. Det resulterar i hög grad av jonisering av beläggningsmaterialet i plasman och resulterar i hög jämnhet, densitet och enhetlighet hos beläggningen. HiPIMS-tekniken utvecklades ursprungligen för skärande verktyg och har i över ett decennium använts kommersiellt med stor framgång. 

Efter några år av intensiv utveckling har CemeCon Scandinavia även utvecklat en HiPIMS-beläggning som är särskilt lämpad för formsprutningsverktyg. Denna har fått namnet CCMold LC3 och är en krombaserad beläggning med mycket goda släppegenskaper. Monter F:12.

Artikeln är en del av vårt tema om Plastteknik Nordic 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11