23948sdkhjf

Resultat som öppnar nya möjligheter

Ett treårigt forskningsprojekt lett av Fraunhofer WKI, Fraunhofer IAP, nätverksleverantören BGS och andra industriella partners har varit framgångsrikt gällande utvecklingen av biobaserade flamskyddsmedel för bioplast. Resultaten har öppnat upp för nya tillämpningsmöjligheter inom elektronik och elektroteknik. 

Produkter inom E&E måste uppfylla höga flamskyddsspecifikationer och ofta krävande termiska krav. De biopolymerer som för närvarande finns på marknaden uppfyller inte dessa krav. I forskningsprojektet har parterna visat att plaster som till 100 procent består av biobaserade material i framtiden skulle kunna användas inom elektronik och elektroteknik. 

Processen testades som en del av forskningsprojektet med användning av kompoundering, formsprutning och additiv tillverkning. Projektets huvudfokus har legat på att utveckla ett halogenfritt flamskyddsmedel som kan användas i små mängder och till låg kostnad i bioplaster. Att klargöra i vilken utsträckning strålningstvärbindning kan förbättra materialets flamskydd ytterligare, har också stått i fokus.

En av projektdeltagarna från BGS uppger att flamskyddsmedlen fördelas homogent i biopolymermatrisen för att uppnå hög flamskyddsförmåga. Metoden för att binda flamskyddsmedlen till matrisen är strålning med accelererade elektroner. De biopolymerer som testats är PLA samt biopolyamider som PA 610, PA 1010 och PA 11. Källa: BGS GmbH & Co.

Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078